گروه رسانه: «هر چقدر تیغ بازیگر ببرد.» این قاعده تعیین دستمزد در سینمای ایران است؛ موضوعی که در سالهای اخیر باعث بروز جنجالها و اختلافهای فراوانی شده است.
انگار تمایل بازیگران به دریافت دستمزدهای بالا و بالاتر هیچگاه پایانی ندارد. آنها موضوعهای مختلفی را برای دریافت دستمزدهای بالاتر بیان میکنند. گاهی به مشکلات کاری خود اشاره میکنند، روزی به یاد این موضوع میافتند که ممکن است دوران فعالیت آنها دوام نداشته باشد و یک روز دیگر بهانه فروش بالای فیلمها، به خاطر حضور خود را مطرح میکنند. حال آن که بررسی دستمزدهای عوامل پشت دوربین نشان میدهد رشد دستمزد بازیگران در شرایطی رو به صعود است که سایر عوامل حاضر در سینما با دستمزدهایی غیر قابل مقایسه با دستمزد بازیگران در حال فعالیت در سینما هستند.
صبح روز یکشنبه برنامه «صبح عالی بخیر» در بخش هنری خود که با نام «چهارسو» شناخته میشود، مانند هفتههای گذشته، بررسی یکی از موضوعهای سینمایی را در دستور کار خود قرار داد. این موضوع مساله «دستمزد بازیگران در سینما» بود. این مساله قابل تعمیم به حوزه تلویزیون نیز هست، به گونهای که طبق مطالب مطرح شده در این برنامه، افزایش تولید فیلمهای ۹۰ دقیقهای در این سالها و نیز مسیر روبه رشد سریالهای تاریخی و تاکید تمامی این آثار بر استفاده از «بازیگران چهره» سبب شد تا در چند سال اخیر بازیگران سینما و تلویزیون با حجم فراوانی از تقاضا روبهرو شوند.
وقتی بازار به همه تقاضاها «پاسخ مثبت» داد، کمکم قیمتها بالا رفت و به این رقمهای نسبتا نجومی رسید.بر اساس گفتههای رضا استادی کارشناس این برنامه تا چند سال پیش، دستمزد بازیگران در کل بودجه یک فیلم سینمایی ۴۰درصد کل هزینه تولید فیلم بود؛ اما در سالهای اخیر این درصد به عدد ۶۰ رسیده است.
در شرایط امروز اگر فیلمی تنها ۴ بازیگر داشته باشد، باید مبلغی حدود ۲۰۰ میلیون تومان را برای پرداخت دستمزد بازیگران خود کنار بگذارد.
سایر هزینهها نیز بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان آب میخورد و به این ترتیب هیچ فیلمی با کمتر از ۴۵۰ میلیون تومان تولید نمیشود. این رویه سبب شده تا تولید فیلم و سریالها با حضور بازیگران حرفهای روزبهروز گرانتر شود.
علیرضا سجادپور، رئیس اداره کل نظارت و ارزشیابی وزارت ارشاد روز گذشته در مصاحبه با خبرگزاری فارس، تعیین دستمزد بازیگران را از آخرین اولویتهای معاونت سینمایی دانست و تاکید کرد: باید خود سینماگران و صنف بازیگری برای کنترل دستمزدهای بازیگران برنامهریزی کنند و طراحی مکانیزمهای مالیاتی میتواند برای تعیین دستمزدهای سینمایی، بهترین راهحل باشد.
طبق گفتههای رضا استادی، اگر قرار است دستمزدها در سینمای ایران به رویه جهانی خود نزدیک شود، این اتفاق نباید فقط در عرصه بازیگری رخ دهد؛ زیرا در این صورت سینمای ما به آدمی شبیه میشود که دست و پا و سرش نحیف است و تنها شکم بزرگی دارد.
فهرستی از آخرین دستمزد دریافتی ۳۸ بازیگر
۱- مهران مدیری: ۱۰۰ میلیون تومان
۲- هدیه تهرانی: ۱۰۰ میلیون تومان
۳- محمدرضا گلزار: ۹۰ میلیون تومان
۴- رضا عطاران: ۷۰ میلیون تومان
۵- شهاب حسینی: ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان
۶- جواد رضویان: ۶۰ میلیون تومان
۷- بهرام رادان: ۵۰ میلیون تومان
۸- نیکی کریمی: ۴۵ میلیون تومان
۹- اکبر عبدی: ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان
۱۰- لیلا حاتمی: ۴۵ میلیون تومان
۱۱- محمدرضا فروتن: ۴۰ تا ۶۰ میلیون تومان
۱۲- مهناز افشار: ۴۰ میلیون تومان
۱۳- عزتالله انتظامی: ۴۰ میلیون تومان
۱۴- مجید صالحی: ۴۰ میلیون تومان
۱۵- افسانه بایگان: ۴۰ میلیون تومان
۱۶- امین حیایی: ۴۰ تا ۶۰ میلیون تومان
۱۷- پرویز پرستویی: ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان
۱۸- رضا شفیعیجم: ۴۰ میلیون تومان
۱۹- حسام نوابصفوی: ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان
۲۰- فریبرز عربنیا: ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان
۲۱- حامد بهداد: ۳۵ میلیون تومان
۲۲- حمید لولایی: ۳۵ میلیون تومان
۲۳- گلشیفته فراهانی: ۳۵ میلیون تومان
۲۴- الناز شاکردوست: ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان
۲۵- امیر جعفری: ۳۰ میلیون تومان
۲۶- حامد کمیلی: ۳۰ میلیون تومان
۲۷- ترانه علیدوستی: ۳۰ میلیون تومان
۲۸- باران کوثری: ۳۰ میلیون تومان
۲۹- رضا کیانیان: ۳۰ میلیون تومان
۳۰- فاطمه معتمدآریا: ۳۰ میلیون تومان
۳۱- کامبیز دیرباز: ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان
۳۲- مهتاب کرامتی: ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان
۳۳- علی نصیریان: ۲۵ میلیون تومان
۳۴- هانیه توسلی: ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان
۳۵- حسن پورشیرازی: ۲۵ میلیون تومان
۳۶- حمید فرخنژاد: ۱۸ تا ۳۰ میلیون تومان
۳۷- جمشید هاشمپور: ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان
۳۸- احمد پورمخبر: (گرانترین بازیگر جلسهای): هر جلسه یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
آمار و ارقام فوق در گفت و گو با تهیه کنندگان و مدیران تولید مختلف سینما و تلویزیون به دست آمده است